dilluns, 21 d’agost del 2017

Diversitat cultural i convivència en l'escola

Els canvis que viu la societat són cada vegada més intensos i l'heterogeneïtat dels components d'aquesta societat ja són palpables en diferents àmbits i en el de l'educació especialment. En alguns centres educatius, la incorporació d'alumnes estrangers en les aules es veu com un enriquiment cultural i una oportunitat de progrés, mentre en uns altres, el desconeixement d'atendre a aquests col·lectius fa que aquesta situació es veja com un bloqueig, retard i en moltes ocasions provoca confusió i sofriment.

Actualment, les aules s'han convertit en un microclima intercultural que reflecteix la diversitat cultural de la nova societat. Preservar aquesta diversitat implica que l'escola ha de transmetre una cultura plural, en la qual estiguen representades totes les cultures que coexisteixen en ella amb la perspectiva de construir una comuna per a tots.

Entenem que amb l'educació no solament es forma a l'alumnat en continguts temàtics, sinó també, en valors, ensenyant als alumnes a conviure en un ambient culturalment divers i socialment complex. Treballar per a construir un ambient social format per les aportacions de tots els que formen aquesta nova societat, amb l'objectiu de preservar la seua unitat i la de l'escola, basant-nos en l'educació per a la pau.

Últimament la comunitat educativa està cada vegada més convençuda de l'educació intercultural. Aquesta última va més enllà de la coexistència de les cultures diferents que se centra en el diàleg, la bona comunicació i el respecte feia el diferent. Resumint-ho en una interacció de cultures en les mateixes condicions i en un pla d'igualtat.

En l'educació intercultural es poden destacar diversos aspectes fonamentals:

La igualtat d'oportunitats per a tots els alumnes, assegurant una integració escolar compatible amb el dret a la pròpia identitat.

Adaptació de la interacció educativa a la diversitat dels alumnes i que tots siguen protagonistes, cadascun a partir del seu propi bagatge cultural.

Els avantatges de la diversitat: és cert que en les aules heterogènies el grau de conflictivitat és una dificultat a superar, però també és una oportunitat per a aprendre a ser tolerant resolent els conflictes, aspectes menys freqüents en un aula homogènia. L'aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis, fomentant els avantatges de la diversitat cultural i el seu enriquiment per a tot el grup.

Transformació de conductes inadequades fomentant accions educatives per a la pau.


Iniciació a la bona comunicació interna del grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada