dilluns, 21 d’agost del 2017

L'educació emocional

L'educació emocional és un procés educatiu, continu i permanent, que pretén potenciar el desenvolupament de les competències emocionals com a element essencial del desenvolupament integral de la persona, a fi de capacitar-li per a la vida.
Tot açò té com a finalitat augmentar el benestar personal i social.

L'educació emocional suposa una innovació educativa que es justifica en les necessitats socials que no estan suficientment ateses a través dels continguts de les matèries acadèmiques ordinàries. Aquestes necessitats estan relacionades amb: ansietat, estrès, depressió, violència, consum de drogues, comportaments de risc, etc. Totes aquestes necessitats tenen un fons emocional.

L'educació emocional és un procés educatiu continu i permanent, ja que ha d'estar present al llarg de tot el currículum acadèmic i en la formació permanent al llarg de tota la vida. L’ educació emocional adopta un enfocament del cicle vital en el qual ha de participar tot el professorat, les famílies i comunitat en general.

L'educació emocional és una forma de “prevenció primària inespecífica”, és a dir, una manera d'adquisició de competències que es poden aplicar a una multiplicitat de situacions. La prevenció primària inespecífica pretén minimitzar la vulnerabilitat de la persona a determinades disfuncions (estrès, depressió, impulsivitat, agressivitat, etc.) o prevenir la seua aparició. Per a açò es proposa el desenvolupament de competències bàsiques per a la vida. Es tracta de maximitzar les tendències constructives i minimitzar les destructives.

Els objectius generals de l'educació emocional poden resumir-se en:

  1. Adquirir un millor coneixement de les pròpies emocions i identificar les emocions dels altres.
  2. Desenvolupar l'habilitat per a regular les pròpies emocions.
  3. Prevenir els efectes nocius de les emocions negatives i desenvolupar l'habilitat per a generar emocions positives.
  4. Desenvolupar l'habilitat d'automotivar-se.
  5. Adoptar una actitud positiva davant la vida.
  6. Aprendre a fluir, gestionar els conflictes de forma positiva.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada